joi, 13 octombrie 2011

2011 - Colindand muntii nostri in luna lui Cuptor

Iulie, luna lui ''Cuptor'', este in traditia populara perechea lui ''Faurar''. Asta pentru ca vorbele din popor spun ca, pe cat de frig e in vremea lui ''Faurar'', pe atat de cald va fi in luna lui cuptor.

Sursa: Articolul Lunile anului in traditia populara.

Una din pozele mele preferate ale acestei luni.
Albastru de Zanoaga. Made by Mugurel.

Tura nr.14 - Pe Creasta Nordica a Craiului in luna lui Cuptor

Dupa doua week-end-uri de ploaie m-am gandit ca al 3-lea trebuia sa fie cu noroc, asa ca le-am propus prietenilor mei o tura pe creasta Craiului, un munte pe care inca nu apucasem ca il cunosc prea bine.

Perioada: 9 - 10. iulie 2011

Muntii: Muntii Piatra Craiului din Grupa Muntilor Bucegi (Carpatii Meridionali)

TRASEU:
Sambata:
Cabana Plaiul Foii (849m) – Refugiul Spirla (1440m) – La Lanturi – Saua Grindului – Vf. La Om (2238m) (BR) – Vf. Ascutit (2150m) (PR) – Padinile Frumoase – Cabana Curmatura (1470m) (TA) - Muchiar Curmaturii - Prapastiile Zarnestilor - Zarnesti
Timp de mers: aprox 16 ore incluzand cautarea unei pensiuni in Zarnesti la 5 dupa-amiaza pe creasta :)


Extras din harta Pietrei Craiului - Bel Alpin


Cazare: Pensiunea Irina din Zarnesti

Duminica: 
Leneveala maxima la Gura Raului.

A fost o experienta inedita. Imi doream de mult sa ajung pe creasta Craiului si planificasem ca in aceasta tura sa parcurg aproape toata partea nordica. Insa, cum de fiecare data trebuie sa existe ceva sa imi dea planurile peste cap, la ora 17 am descoperit ca defapt cabanierul cu care vorbisem pentru rezervare de locuri la Cabana Curmatura fusese inlocuit de un altul, care habar nu avea de rezervarile mele. Astfel, dupa ce am parcurs lejer traseul pe lanturi si eram cam pe la jumatatea distantei dintre La om si Ascutit, afland de incurcatura cu rezervarile, am stat frumos la soare pe internet cautand pensiuni in Zarnesti. Pentru sambata seara. Au durat cam vreo ora cautarile care ne-au dus la Pensiunea Irina unde petrecusem cu 3 ani in urma Revelionul si Cantonamentul alaturi de cei din Roza Vanturilor. Mare mi-a fost bucuria sa revad locurile de care ma leaga atat de multe amintiri. Am ajuns in jur de miezul noptii la pensiune, si dupa un dus cald si un bulz delicios ne-am lasat cu totii dusi de Mos Ene pe cararile viselor. A fost o tura vesela, plina de viata, cu toate ca imi voi aminti mereu cum e sa parcurgi un traseu asa de lung dupa un somn atat de putin. Dar a meritat. Sa ne revedem cu bine.

Pare de netrecut...totusi pe aici am mers.
Jurnalul acestei ture: Piatra Craiului - Creasta Nordica de la Mugurel citire.

Tura nr.15 - Tura de leneveala in Marele Retezat - Albastru de Zanoaga

Cum suna invitatia catre prietenii mei pentru un week-end pe taramul meu preferat:

" Cum suntem in luna lui Cuptor, dupa ce m-am tot topit pe trasee lungi pe crestele Retezatului si ale Craiului as vrea sa va propun o tura mai de relaxare atat pentru cei ce au fost cat si pentru cei ce nu au apucat inca sa vada Marele Retezat.


Propunerea mea este de o tura de week-end, cu plecare de vineri noapte din Bucuresti aproape de miezul noptii si somn la cuseta, si intoarcere duminica noapte cu sosire in Bucuresti luni dimineata in jur de ora 6 cu somn tot la cuseta. Astfel vom putea avea parte de 2 zile pline in Parcul National Retezat cu obiectivul principal LACUL ZANOAGA pornind de la Lacul Gura Apei si revenind pe la cabana Gura Zlata. 


In prima zi traseul (teoretic si sper si practic)  va fi de 5 ore dupa care ne vom bucura de soare, plaja, liniste si un albastru infinit al lacului, dupa care ne putem rasfata cu delicii culinare ca in tura trecuta din Retezat gen ciorba de burta si paste carbonara pregatite cu pasiune la primus. Cei ce au fost in iunie stiu de ce. 


A doua zi, pentru cei ce doresc sa vada mai mult din frumusetea Retezatului putem face un traseu dus – intors cu bagaj minim pana pe Varful Judele sau chiar pana la Taul Agatat, in functie de timp ca in jur de ora 12 -13 sa ne intoarcem la lac. De pe varful Judele eu consider ca am avut cea mai frumoasa priveliste catre lacurile Retezatului . Cei ce doresc inca o zi de leneveala se pot rasfata in continuare pana in jur de pranz, dupa care vom pleca cu totii catre Cabana Gura Zlata. " 

Perioada: 23 - 24.iulie.2011

Muntii: Muntii Retezat din Grupa Muntilor Retezat - Godeanu (Carpatii Meridionali)

TRASEU in detaliu:
ZIUA 1 - sambata:
Extras Muntii Retezat - Dimap
Cabana Gura Apei – Muntele Zlata – Platoul Arades – Zlata – Lacul Zanoaga (CA)
Timp de mers: 4 – 5 ore




Lacul Zanoaga.
ZIUA 2 - duminica:
Extras Muntii Retezat - Dimap
Lacul Zanoaga – Saua Barlea – Muntele Judele – Taul Agatat – retur (PR)
Timp de mers: 4 – 5 ore





Vedere de pe Judele catre Caldarea Bucurei. Foto made by Tibi.
Pentru toata lumea: 
Extras Muntii Retezat - Dimap
Lacul Zanoaga – Platoul Arades – Zlata – Culmea Aradesului – Gura Vaii Aradesul Mare – Cabana Gura Zlata (TR sau BR pe unele harti)
Timp de mers : 4 – 5 ore
TIMP TOTAL cu plimbarea pe Judele: 8 – 10 ore


Radesul Mare. Foto made by Tibi.
CAZARE:
Vineri seara: pe tren la cuseta
Sambata seara: cort langa lacul Zanoaga
Duminica seara: pe tren la cuseta

Jurnalul acestei ture:  Lacul Zanoaga made by Mugurel.

Tura nr.16:  Valea Crapaturii - Turnu si Anghelide - Braul de Mijloc

Tura de o zi propusa de Claudiu pe site-ul carpati.org la care eu si cativa prieteni am mai adaugat inca o zi pe traseele Craiului ajungand in final pe Vf. Turnu asa cum imi propusesem initial in tura de la inceputul lunii.

Perioada:  30 - 31.iulie.2011

Muntii:  Muntii Piatra Craiului din Grupa Muntilor Bucegi (Carpatii Meridionali)

Traseu:
Sambata: 
Zarnesti - Valea Crapaturii - Saua Crapaturii (BG) - Vf. Turnu - Saua Padinei Inchise (PR) - Cabana Curmatura - Muchia Curmaturii - Zarnesti (BA) 
Timp de mers: 9 ore

Extras din harta Pietrei Craiului - Bel Alpin
Urcand spre Vf. Turnu.
Duminica: 
Cab. Plaiul Foii – Traseul Anghelide – Braul de Mijloc – „La ulcior” - (Hornul Sperantelor) – „La Termopile” -  Degetul lui Calinet - Ref. Sperantelor  – Padina lui Calinet – cab. Plaiul Foii. (TRASEU NEMARCAT)
Timp de mers: 9 ore

Extras din harta Pietrei Craiului - Monografie E. Cristea (1982)
-
Urcand spre Canionul Anghelide.
Cazare: campare la cort la Plaiul Foii
Comentariul meu la aceasta tura:
Despre tura: imi era taaaaare dor de turele lui Claudiu, de traseele incitante pe care le propune, de grija pe care o are pe traseu de toti si de momentele de socializare ce fac intreaga atmosfera mult mai...delicioasa.

Mi-a parut bine sa revad persoane dragi mie cat si sa cunosc alti iubitori de munte. In mod special tin sa ii multumesc lui Ciprian pentru sfaturile la pasajul acela de descatarat si ma bucur ca am avut ocazia sa mai cunosc un  "consatean " pe munti.

Pentru mine acest traseu a fost primul pe nemarcate in Crai. Auzisem si citisem jurnale despre traseul Anghelide si Braul de mijloc dar nu avusesem ocazia sa si ajung pe ele si ma bucur ca acum am reusit sa vad si un pic din lumea "ascunsa  " a Craiului. Intotdeauna traseele nemarcate au un farmec aparte fata de ceea ce este   "pentru toata lumea  " si acest lucru l-am observat inca de anul trecut pe vaile din Bucegi.

 Multumesc echipei de maratonisti pentru pepenii gustosi.

 Sa ne revedem cu bine si in turele viitoare.
 Criss

Niciun comentariu:

Agonie si extaz

Agonie si extaz