marți, 1 noiembrie 2011

Cateva cuvinte despre iubire...in viziunea lui Osho

"Este cunoscut faptul ca atunci cand te indragostesti de un barbat, iubirea ta nu se indreapta catre barbatul real ci catre unul plasmuit de imaginatia ta. Inainte de a fi impreuna, cand il zaresti de la fereastra ta, cand il intalnesti pe plaja cateva minute, sau cand va tineti de mana la un film, incepeti sa va spuneti: "Suntem facuti unul pentru altul."

Insa nici o fiinta nu este facuta pentru alta. Va proiectati doar, in mod inconstient, propriile fantasme asupra celuilalt. Creati astfel in jurul lui o anumita aura, iar el o creaza in jurul vostru. Totul pare frumos, deoarece infrumusetati totul, visati, nu vedeti realitatea. Mai mult, fiecare se straduieste sa deranjeze cat mai putin imaginatia celuilalt.

Prin urmare, femeia se comporta asa cum doreste barbatul, iar acesta se poarta asa cum doreste partenera sa. Insa acest lucru se poate intampla numai cateva minute, cel mult cateva ore. Odata ce va casatoriti si trebuie sa traiti impreuna douazeci si patru de ore pe zi, acest lucru - aceasta pretentie de a fi ceea ce nu esti de fapt - se transforma intr-o povara de nesuportat.

Cat timp puteti sa va comportati in asa fel incat sa satisfaceti fantezia celuilalt? Mai devreme sau mai tarziu acest lucru devine dificil, si incepeti sa va razbunati. Incepeti sa distrugeti tot ceea ce imaginatia barbatului a creat in jurul vostru, deoarece nu doriti sa fiti prizoniera unei imagini - doriti sa fiti, pur si simplu, voi insiva.

Tot astfel se intampla si cu barbatul: el doreste sa fie liber, sa fie el insusi. Acesta este vesnicul conflict dintre toti indragostitii, senzatia la care se ajunge in toate relatiile.

Iubirea va daruieste intotdeauna libertatea. Iubirea permite celuilalt sa faca tot ceea ce simte ca trebuie sa faca. Indiferent ce hotaraste el ca il va transpune intr-o stare de beatitudine, alegerea ii apartine in intregime.

Daca iubiti persoana respectiva, ii respectati intimitatea. Nu va amestecati in viata ei intima. Nu incercati sa impuneti nimic fiintei sale interioare.

Cerinta fundamentala a vietii este urmatoarea: "Il accept pe celalalt, asa cum este."Iar iubirea nu incearca niciodata sa il schimbe pe celelalt in conformitate cu ideea pe care o avem despre el.

Daca gelozia dispare, iar iubirea ramane totusi prezenta, atunci viata voastra are ceva care merita sa fie pastrat." 
         Fragment din cartea Viata este aici si acum de Osho.

Niciun comentariu:

Agonie si extaz

Agonie si extaz