marți, 20 decembrie 2011

2011 - Colindand muntii nosti in luna lui Rapciune

Septembrie, ''Rapciune'' este luna ce deschide usa toamnei, cu vreme schimbatoare. Totodata este si luna vinului - ''Vinitel'' acum strangadu-se rodul viilor. Dat fiind ca acum incepe un nou anotimp, traditiile populare fac iarasi legatura intre luni si vreme. Astfel, daca de ''Rapciune'' e cald, atunci luna urmatoare, ''Brumarel'' timpul va fi rece si cu multa umezeala. Daca tuna in septembrie e semn de multa zapada in ''Faurar''. Daca in septembrie infloresc scaietii, atunci toamna va fi lunga si frumoasa. Daca randunelele se duc repede, atunci e semn ca si iarna e aproape.

Sursa: Articolul Lunile anului in traditia populara.

Lacul Vidal. Muntii Parang. Foto: Mircea Croitor
Tura nr.20. Am denumit albumul meu de facebook cu pozele din aceasta tura Brana Aeriana - la un pas de a fi o amintire si aproape toti cei ce au vizualizat acest album m-au intrebat "De ce un astfel de titlu?" Nu au fost incidente in aceasta tura, insa sentimentul ce il ai acolo sus este ...maret. Iti dai seama ca esti la un pas de a nu mai fi. Pentru un singur pas gresit tot ceea ce ai trait poate ramane o amintire, dar pentru cativa pasi corect calcati poti trai o senzatie intensa, caci te afli la mare inaltime cu un hau abrupt sub tine privind in departare si gandindu-te cat de norocos esti ca te afli intr-un asemenea loc. Tura aceasta o asteptam de mult, era pe lista mea de trasee mult dorite si m-am bucurat cand Claudiu a propus-o din nou. Pot spune ca...am mai urcat o treapta in evolutia mea in ale muntelui, dar in acelasi timp am trait o zi splendida alaturi de oameni dragi ce impartasesc aceiasi pasiune: muntele.

Perioada: 11.septembrie.2011

Muntii: Muntii Bucegi din Grupa Muntilor Bucegi (Carpatii Meridionali)

TRASEU:
 Busteni (Caminul Alpin) - Refugiul Alpinistilor - Brana Aeriana - Creasta Costilei - Hornul lui Gelepeanu - Crucea Eroilor - Brana Caraimanului - Jepii Mici - Busteni








Ca sa dau o viziune mai clara a traseului, va las descrierea facuta de Ciprian dupa aceasta tura: Traseul pana sub hornul Gelepeanu este spectaculos, solicitant si trebuie parcurs cu atentie. Acesta strabate cea mai impresionanta zona a Bucegilor din punct de vedere alpin (pe sub Peretelui Vulturilor cu creasta omonima si cu largi pespective spre fata nordica a Caraimanului, Valea Alba, Peretele Vaii Albe cu creasta sa, pe care se si merge de la iesirea din brana, Valea Costilei, Creasta Costila Galbenele).

Pe Brana Aeriana. Foto: Ciprian Bucur.
Comentariul meu dupa aceasta tura:

Mi-am dorit de muuult sa ajung pe Brana Aeriana si am tot asteptat sa se iveasca o tura propusa de Claudiu sa ajung pe acest traseu. Stiu...stiu ca as putea face (aproape) orice traseu cu oricine, fara sa astept sa apara o tura pe site sau o propunere din partea lui Claudiu, insa e total altceva cand mergi cu persoana care te-a inspirat intr-un traseu anume. Si iata ca ieri visul meu s-a implinit.
Am trait aproape aceiasi senzatie ca atunci cand eram mica si coboram in gara Busteni privind spre Cruce ca apoi ajungand acolo. Acum am coborat din tren si am privit Peretele Costilei si m-am minunat unde o sa ajungem vazand cat de sus este Brana Aeriana. E o tinta de nerealizat privind de jos. Si fara sa vrei in gand ti se pune intrebarea "Oare voi reusi? " si bineinteles ca am reusit. Senzatia ce o dau pozele nu se poate compara cu realitatea. Am citit jurnale si am vazut poze cu Brana Aeriana, dar nimic nu se compara cu senzatia de zbor ce o ai acolo, la un pas de a nu mai fi. Si nu voi spune ca nu stiu sentimentul de teama, sentimentul ca un singur centimetru mai departe m-ar putea trimite in lumea amintirilor, si mie mi-e teama dar incerc sa uit acest sentiment pentru a trai clipa. Si ajung uneori sa cred ca cei ce si-au pierdut vietile pe munti in nebunia lor au avut parte de un final fericit...fericit ptr ei, nu si pentru cei ce raman in urma lor.
Mi-a placut enorm de mult sa privesc Crucea de pe Caraiman din alta perspectiva decat in mod obisnuit, mi-a placut enorm senzatia de zbor deasupra Vaii Albe pe care acum privind-o de sus mi se pare imposibil de parcurs, si totusi pe acolo am fost anul trecut, si mi s-a parut un vis. Si in continuare continui sa visez, si am senzatia ca, cu cat revin mai mult si mai mult pe munte vad alta fata a sa si pur si simplu simt ca prind aripi. Se poate spune ca e o doza de nebunie insa asa simt.

 Mi-a parut bine ca s-a ales varianta cu coborarea pe Jepii Mici vizitand Crucea si trecand pe Braul Caraimanului. Am retrait prima mea tura alaturi de mama si elevii clasei a 8a cu care era in banchet, cand aveam doar 9-10 ani. De atunci m-am indragostit de munte, si nu cred ca aceasta dragoste va inceta vreodata. Au trecut de atunci aproape 20de ani si eu inca ma simt acelasi copil incantat de inaltimi si impresionat de grandoarea unei lumi de piatra.

Va doresc tuturor o saptamana frumoasa, si...sa ne revedem cu bine...poate pe Galbinele.
Criss
.....................................................

Tura nr.21. Parang - Lacul Calcescu. Daca in urma cu o luna fusesem in Parang insa nu reusisem sa ajungem pana la Calcescu datorita unei ploi cu grindina pe creasta in apropierea maretului vf. Parangul Mare, s-a propus o noua tura, de initiere de asta data, cu campare la cel mai mare lac din muntii Parang - Calcescu. Si cu ocazia asta am ajuns sa vad si prea mediatizata sosea de mare altitudine - Transalpina. O tura faina, cu multi oameni cunoscuti dar si cu noi doritori de initiere in tainele muntelui. Si cu ocazia aceasta, mi-am luat si ramas bun de la turele la cort si cinele la primus pe anul 2011. Dar astept cu nerabdare sa ne reluam obiceiurile culinare in 2012.

Perioada: 24 - 25.septembrie.2011

Muntii: Muntii Parang din Grupa Muntilor Parang (Carpatii Meridionali)

Traseu:
Sambata:


Pasul Urdele (pornire in traseu cam de la 2000 m) - Vf Iezer (2157 m) - Saua Mohoru - Vf. Plescoaia (2250 m) - Saua Plescoaia - Vf. Setea Mare (2365 m) - Vf. Setea Mica (2278 m) - Saua Piatra Taiata (2225 m) BR - Lacul Calcescu (1940 m) CR. 
Timp estimat: 5 ore
Extras din Harta turistica a masivului Parang de Danut Calin.


Lacul Calcescu. Foto: Florea Marius
Duminica:
Lacul Calcescu - Lacul Vidal si Pencu - Hornul Lacurilor - Saua Plescoaia TR - Saua Mohoru - Vf Iezer - Pasul Urdele (BR).
Timp estimat: 4-5 ore

Extras din Harta turistica a masivului Parang de Danut Calin.




Urcand spre Hornul Lacurilor.
Comentariul meu dupa aceasta tura:

Dragii mei,
Cu fiecare tura care se incheie ma cuprinde o mare parere de rau ca a durat totusi...prea putin...
Mi-a parut bine ca am revazut dupa mult timp persoane cu care am mers in ture, persoane importante de la care am invatat multe cu referire la mersul pe munte. Mi-a parut bine sa cunosc persoane noi si sa ma vad oarecum asa cum eram si eu la inceputuri. Si nu in ultimul rand mi-a parut bine sa fiu alaturi de cele mai dragi persoane cu care am petrecut o vara intreaga.

De cate ori voi reveni in Parang imi voi aminti tura lui Mike de initiere, tura cu 43 de persoane, primii mei pasi in Parang. Acum la mai bine de doi ani de atunci realizez cat de mult am evoluat si uneori nu inteleg cum de m-am plans de un traseu care acum mi se pare...simplu. Mi se pare ca a trecut atat de mult timp si totusi...n-au fost decat 2 ani. Imi pare bine ca acum am participat din nou la o tura de initiere, de aceasta data organizata de cel pe care l-am cunoscut in tura lui Mike ca fiind "cel ce stia atat de bine Parangul", mi-a parut bine sa vad ca totusi inca mai exista cineva care are placerea sa-i invete in continuare pe altii mersul pe munte si sa vad "incepatori" asa cum eram si eu nu demult.

Despre Parang si lacul Calcescu...mi-a placut rasaritul de sambata dimineata si plaja din pauzele de explicatii cu harta si busola. M-au intristat laculetele secate de langa Lacul Zanoaga, dar m-a inseninat verdele lacului Calcescu. Voi reveni cu siguranta vara viitoare pe o vreme ceva mai calduroasa sa ma bucur si de lacurile din Parang.

Una peste alta, a fost o tura faina, cu oameni simpatici intr-un munte drag pentru ambii organizatori. Pentru mine a fost ultima tura la cort si ultima cina la usa cortului pe anul 2011. Si chiar ne-am cinstit bine in seara de sambata. Multumiri bucatarului sef, se stie el care eCarpati.org Urmeaza sezonul cabanelor si pensiunilor, caci mai trebuie sa traiasca si ele. Asa ca...eu primesc cu bratele deschise anotimpul melancoliei...toamna.

Sa ne revedem cu bine...sper eu...cat de curand.

Cu drag,
Criss 

Despre aceasta tura Gabriela Rusu ne-a lasat cateva amintiri pe blogul sau in  Raport de tura. Parang - Lacul Calcesc. Va invit sa il rasfoiti pentru mai multe detalii despre o tura usoara in muntii Parang.

Deasemenea mai multe imagini puteti vedea in galeriile foto:

Un comentariu:

Rosemarie spunea...

frumos! sper sa reusesc sa ajung si eu pe Brana Aeriana :) Dar cand tura a fost postata pe carpati, cred ca am avut altw planuri atunci :0 poate la anul! pana una alta, ma multumesc cu jurnalul tau

Agonie si extaz

Agonie si extaz