De cum treci de Curmatura Soarbele peisajul se schimba, florile sunt din ce in ce mai multe, potecile din ce in ce mai primitoare, palatul Marelui Retezat iti zambeste din ce in ce mai aproape, Iorgovanul sclipeste in soare asemeni unui diamant pretios, Piatra Alba iti ia ochii cu ai sai pereti luciosi aratandu-ti fereastra cu cea mai frumoasa priveliste catre Oslea, Piule vegheaza portile de la Gura Bucurei iar Plesa iti arata drumul catre civilizatie... O mare de flori intr-o gradina minunata, un taram de poveste ce mereu ma cheama "acasa"...acesta este Retezatul. Fara doar si poate, un colt de paradis.
Cu toate ca marea majoritate a turistilor se concentreaza asupra traseelor ce pornesc de la Lacul Bucura, eu recomand celor ce vor sa vada si alta fata a acestui munte sa acorde macar un week-end special pentru Retezatul Mic. Traseele pot fi abordate si fara cort, se pot face circuite din Campul lui Neag urcand pe Valea Scorotei si coborand pe creasta Piule - Plesa, iar a 2a zi urcand de la Campusel prin caldarea Gauroane pana pe Piatra Iorgovanului si coborand pe Valea Soarbele, sau continuand mai departe pana la Cabana Buta. Sau, puteti sa va inspirati din traseul nostru total sau partial pe care o sa vi-l prezint prin fotografiile ce urmeaza."Retezatul Mic - „Insula" de calcare, intercalată pe o culme exclusiv din rocă cristalină, îşi începe domeniul la vest de valea Buta, odată cu creasta ascuţită a muntelui Piule, răsfrîntă şi pe cleanţurile Pleşii. Abrupturile estice sînt dominate de stîncă solitară, Gurganul, iar cele vestice de crestele care spintecă versanţii Scorotei. Calcarele reapar după şaua Drăgşanului, în Căpăţîna Albelor; din vîrful Albele, mai puţin accidentat, culmea se lăţeşte puţin spre vest, pe mici platouri vălurite (Stănuleţii Mici); la vest apare brusc stîncă despicată de „paloşul lui Iorgu Iorgovan" în vîrful care îi poartă numele. Acest pisc are spre vest un frumos abrupt greu accesibil chiar şi prin strunga despicăturii. La marginea vestică a „Retezatului Mic" se ridica, dincolo de abruptul Iorgovanului, un mănunchi de piscuri albe, Stănuleţii Mari, care încheie în şaua Paltina teritoriul turistic al Munţilor Retezat." - Extras din Monografia Muntilor Retezat de Nae Popescu [1973]
Dupa ce am incheiat cele 7 zile cu casa in spate am vrut sa exploram un pic si din Masivul Tulisa, un frate mai mic al Retezatului, dupa care sa luam si o gura de aer rece de la cascadele Marii si Lazarului.
Asadar, bun venit in Retezatul Mic!
Gradinile Retezatului |
Planul pentru ultimile 3 zile prin Godeanu - Retezat |
Traseul pentru ziua 6 - prima parte |
Ziua 6: 20.iunie.2012
Muntii: Muntii Retezat din grupa muntilor Retezat Godeanu
(Carpatii Meridionali)
Traseu: Stana Soarbele - Muntele Stranuletii Mari - Piatra lui Iorgovan - Stranuletii Mici - Muntele Albele - La Bolborosi - Saua Dragsanu - Stana Scorota
Ora intrarii in traseu:10.00
Ora camparii: 16.00
Loc de campare: langa stana ScorotaTraseul pentru ziua 6 a 2a parte |
Traseul pentru ziua 7 prima parte |
Ziua 7: 21.iunie.2012
Muntii: Muntii Retezat din grupa muntilor Retezat Godeanu
(Carpatii Meridionali)
Traseu: Stana Scorota - Saua Scorotei - Creasta Piule - Plesa - Campu lui Neag
Ora intrarii in traseu:10.00
Ora camparii: 18.00
Cazare: Campu lui NeagTraseul pentru ziua 7 in totalitate |
Ziua 8: 23.iunie.2012
Muntii: Masivul Tulisa din grupa muntilor Retezat Godeanu
(Carpatii Meridionali)
Traseu: Circuit Lupeni - Pietele ZanoageiZiua 9: 24.iunie.2012 Cascadele Marii si Lazarului din Muntii Retezat |
Rododendronul - imaginea roz ce imbraca muntele in dragoste...
Taul Papusii - un fluture de ape in inima muntelui
Taul Tapului - sau lacul ce are suflet de copil
2011 - Colindand muntii nosti in luna lui Gustar
2011 - Colindand muntii nostri in luna lui Cuptor
2011 - Colindand muntii nostri in luna lui Ciresar
Delicii culinare in inima Retezatului
6 comentarii:
Foarte fain, jos palaria! Imi place cum ai facut colajele, iar florile sunt deosebite, nu puteam sa le raman indiferenta :)
Intr-adevar in Retezatul Mic sunt adevarate gradini, mai ales in partea lor calcaroasa (Piule-Plesa, Piatra Iorgovanului)
Felicitari lui Mugurel pentru organizarea unei ture superbe si tie pentru munca depusa de prezenta si altora acesti munti cu adevarati salbatici! Minunate rezumatele, colajele, asteptam poate mai multe detalii, un jurnal poate.
Multumesc pentru aprecieri. Tura nu a fost organizata de Mugurel, ci in mare parte de mine cu ajutorul celor ce au participat. Am renuntat la a mai scrie jurnale deoarece merg in foarte multe ture si mi-e greu sa ma urnesc sa scriu "povestea" si sa prelucrez si pozele. Am zis ca e mult mai util atat pentru mine cat si pentru cei ce cauta o organizare a traseelor sa fac un rezumat pe zile, cu traseul evidentiat pe o harta. E mult mai comod pentru mine sa imi aduc aminte peste un timp ce am facut, cat si pentru ceilalti ca sursa de inspiratie. Pentru mai multe detalii daca esti interesat de vreun traseu anume intreaba-ma si iti voi raspunde cu mare placere.
Frumos și clar...
(și de când n-am mai văzut poze de hărți, acum toată lumea e cu google earth)
Din păcate, se pare că poveștile s-au terminat acum vreo 2 ani. E bine și așa.
Din pacate nu am mai avut timp de scris povestile, ca de povestit am multe de povestit :)
Bună Cristina , te rog să scrii mai mult pe viitor . Lasă muritorii de rănd să pășească in lumea basmelor .
Trimiteți un comentariu