joi, 18 august 2011

2011 - Colindand muntii nostri in luna lui Germanar (zilele Martei si Dochiei)

In luna martie (''Mart'') incepe primavara, vremea se incalzeste treptat. Legendele spun ca Mart a luat cate o zi din fiecare celelalte luni pentru a-si depasi toti ceilalti frati. Acum incep si zilele Babelor (zilele Martei sau Dochiei), traditie imbogatita de o multime de povesti ce ilustreaza lupta dintre iarna si primavara, dintre intuneric si lumina. Martie mai este denumit si ''Germanar'' (''Incoltitorul''),natura incepand sa prinda viata si culoare.

Sursa: Articolul Lunile anului in traditia populara

Vedere de pe Vf. Pietrele Albe (Muntii Mehedinti) catre trapezul Cernei format din Vf. Vlascu Mic (stg) si Vf. Zglivar (dr)
A 4a tura fara doar si poate cea mai frumoasa tura de primavara – iarna din cate am trait pana acum. La propunerea lui Claudiu pe site-ul carpati.org – Iarna – Primavara in Cernei si Mehedinti (Zascolul Arjanei si Crovurile)

Perioada: 11-13.martie.2011

Muntii: Muntii Cernei si Muntii Mehedinti din Grupa Muntilor Retezat – Godeanu (Carpatii Meridionali)

TRASEU:

Vineri: Motel Dumbrava (km.12) – Biserica din Dobraia – Saua Prislop (PG) – Vf. Zascolul Arjanei - Poiana Larga (BR) – Dobraia (forestier) – Motel Dumbrava (PG) ( 10ore)

Zascolul Arjanei
Sambata: Motel Dumbrava (km. 12) - Cheile Tasnei - Moara Dracilor (CA) - Poiana Bechet (BR - aproape inexistent) - Vf Pietrele Albe -Crovul Medved (nici urma de marcaj sau poteca, de-a dreptul prin padure) - Poienile Porcului - Crovul Mare (fara marcaj) - V. Cernei km 18,8 (CR) - cab Dumbrava (10 - 11 ore)

Crovul Medved intr-o liniste absoluta.
Duminica: O plimbare pana la Cascada Vanturatoarea din muntii Cernei si inapoi (3 h dus-intors), apoi drumul acasa.

Cascada Vanturatoarea intr-o frumoasa dimineata de martie.
Cazare: Motel Dumbrava

Comentariul meu la aceasta tura s-a finalizat intr-un jurnal intitulat Intampinarea primaverii pe Zascolul Arjanei si Crovurile din Mehedinti

In primul rand vreau sa ii multumesc lui Claudiu pentru aceasta experienta de neuitat, pentru ocazia pe care mi-a dat-o sa revad muntii Cernei pe o vreme absolut superba si sa patrund in lumea minunata a Crovurilor din Mehedinti pe care le vazusem cu jind doar in pozele altora.

Alte jurnale de referinta pentru traseele din aceasta tura:
- Muntii Mehedinti – la granita intre toamna si iarna scris de Mike

- A doua zi in Cernei – Mehedinti: Printre anotimpuri spre Arjana scris de Claudia

- De Pasti in Cernei scris de Mike

..................................

A 5a tura a fost primul meu pas in organizarea unei ture cu prieteni/cunoscuti pe munte. Tura aceasta s-a nascut dintr-o simpla conversatie pe facebook cu Mugurel in care fiecare ne gandeam unde sa plecam week-end-ul ce urmeaza. Si din vorba in vorba ne-am gandit sa alegem un munte la o distanta aproximativ egala intre Bucuresti si Targu Jiu, un munte ce se poate parcurge si pe zapada la final de primavara, un munte altfel, mai micut dar plin de farmec. Si l-am gasit. Asa s-a nascut tura ce am intitulat-o Primavara prin Buila, in organizarea mea si a lui Mugurel.

Perioada: 26-27.martie.2011

Muntii: Masivul Buila – Vanturarita din Muntii Capatanii - Grupa Muntilor Parang (Carpatii Meridionali)

TRASEU:

Ziua 1: Valea Otasaului - Valea Bulzului - Vf. Tucla - Curmatura Builei(1540m) (CA - 3ore) - Vf. Albu - Vf. Buila (1849m) - Saua Stevioara (1790m) - Vf. Vanturarita Mare (1885m) (PR - 2-3 ore cu pauze lungi de relaxare si poze multe) - Saua Stevioara - Muchia Frumoasa - Stana Stevioara - Schitul Pahomie ( PA - 2ore) - Schitul Patrunsa - Valea Otasaului (CA - 3ore cu pauze lungi)

Curmatura Builei
Ziua 2: Satul Pietreni - Valea Paraului Sec (Valea Morii) - Poiana Scarisoara - Muntele Cacova - retur (TR - 5ore)

Vedere de pe muntele Cacova spre Curmatura Builei. Foto made by Mircea Croitor

Cazare: Pensiunea Mircea din Baile Olanesti

Povestea acestei ture am lasat-o amintire in filele unui jurnal intitulat Primavara prin Buila.

Alte jurnale ale acestei ture:

- Vant de primavara in muntii Buila – Vanturarita scris de Radu
- Buila, martie 2011 de la Mugurel

- Prin Buila de la Irina

Galerii foto picasa: Mircea si eu.

Niciun comentariu:

Agonie si extaz

Agonie si extaz