joi, 3 noiembrie 2011

2011 - Colindand muntii nosti in luna lui Gustar

August, luna cunoscuta ca ''Gustar'' sau ''Secelar'' este una din lunile ce abunda in legume, fructe si recolte de tot soiul.

Sursa: Articolul Lunile anului in traditia populara.

Fotografia lunii: Taul Tapului si ale sale Porti Inchise.
Tura nr.17: Prin Fagaras nu mai fusesem din decembrie anul trecut, dar tura memorabila pentru 2010 in acest masiv fusese in octombrie cand am pasit pe Negoiu pentru a doua oara in viata, de acea data insa pe zapada. Acum m-am hotarat la o tura restransa prin Fagaras avand ca obiectiv principal Custura Saratii pe care mi-o doream de mult timp. Asa ca am reusit sa adun o mana de prieteni si am pornit Aventura pe Custura Saratii si Printul Negoiu.


Perioada: 6 - 7.august.2011

Muntii: Muntii Fagaras din Grupa Muntilor Fagaras (Carpatii Meridioneli)

Traseu:

Sambata:

Piscu Negru (1340m) - Lacul Caltun (2035) (TA)- Strunga Dracului - Vf. Negoiu (2535m) - Custura Saratii - Vf. Serbota (2331m) (BR) - Muchia Serbotei - Cabana Negoiu (1553m) (BA)
Timp estimat: 11ore


Extras din Harta Fagarasului - Ghid de Andrei Beleaua (1998)



Pe Custura Saratii
Duminica: 

Cabana Negoiu (1553m) - Saua Cleopatrei (2355m)(TA) - Vf. Negoiu - Strunga Doamnei - Vf.Podeanu (2262m) (BA) - Piscu Negru (1340m) (CR)
Timp estimat: 9 ore

Extras din Harta Fagarasului - Ghid de Andrei Beleaua (1998)




Caldarea Berbecilor
Cazare: Cabana Negoiu 

Tura nr.18: La o saptamana distanta de aventura prin Fagaras o noua destinatie cu lacuri si creste era propusa pe site-ul carpati de catre Claudiu chiar de sarbatoarea Sfintei Marii. Custura Carjei si Caldarea Rosiile. Initial planul era sa parcurgem creasta pana la lacul Calcescu, dar n-a fost sa fie asa. Cu toate acestea tura a fost memorabila avand in vedere pe langa cate lacuri am trecut, eu fiind o maaare iubitoare de ape verzi cu creste oglindite in ele.

Perioada: 13 - 15.august.2011

Muntii: Muntii Parang din Grupa Muntilor Parang (Carpatii Meridionali)

Traseu:

Sambata:
Petrosani - Cabana Rusu - Statiunea Parangul Mic - Lacul Mija (BR + PG)
Lacul Mija - Creasta Mijei - Custura Carjei - Vf. Carja (2404m) (nemarcat) - Lacul Mija (BR + PG)


Fragment extras din Harta Parangului - Dimap

Lacul Mija.
Duminica:
Lacul Mija - Vf. Carja (PG + BR) - Vf. Parangul Mare - Saua Gruiul (BR) - Lacul Mandra - Lacul Zanoaga Stanei (PR)


Fragment extras din Harta Parangului - Dimap
Lacul Lung. Un haos in deplina ordine.
 Luni:
Lacul Zanoaga Stanei - Refugiul Agatat - Cabana Groapa Seaca (PR) - Cabana Rusu (microbuz)

Fragment extras din Harta Parangului - Dimap

Lacul Zanoaga Stanei. Definitia unei dimineti de milioane.
Cazare:
  • vineri seara: Vila Parang
  • sambata seara: pe malul lacului Mija
  • duminica seara: pe malul lacului Zanoaga Stanei
Comentariul meu la aceasta tura:


 Buna dimineata dragii mei.

Asteptam de aproape 2 ani o reluare a turei lui Claudiu pe Custura Carjei, mult ravnita si "de speriat" custura nemarcata a Parangului. Si pentru ca multe voci au sustinut ca aceasta custura este o piesa de rezistenta si nu sunt multi cei ce o pot face, am tot asteptat sa apara oportunitatea de a parcurge acest traseu alaturi de persoana in care am cea mai mare incredere pe munte.

Am plecat la drum vineri dupa-masa in jur de 18 si am ajuns dupa miezul noptii, asta dupa ce ne-am incercat bine nervii mergand bara la bara de la km118 au autostrazii Buc-Pitesti pana la intrarea in Valea Ursului.

Sambata dimineata am urcat pe o vreme superba, admirand plapumioara de nori de deasupra Petrosaniului. Am ajuns rapid la Lacul Mija unde ne-am balacit in apa veeeerde si rece. Imi era tare dor de o balaceala si faptul ca m-am lasat purtata de racoarea apei mi-a dat aripi.
Am plecat apoi cu bagajel mic sa facem Custura Carjei. Ma asteptam sa ma inspaimante insa nu a fost asa. Pentru cateva minute am crezut ca vom renunta la a mai parcurge custura datorira unor nori cam gri si unor tunete din departare, insa norocul a fost de partea noastra si am trecut cu bine de portiunile periculoase. Nu spun ca acest traseu nu este periculos. ESTE. Pentru cei obisnuiti cu potecile bine definite, cei ce au rau de inaltime, cei carora le este teama de stanca si se blocheaza daca nu gasesc prize bune sa se catere - acest traseu nu este indicat. Insa pentru mine a fost inca o experienta pe nemarcate pe un traseu foaaaarte fain. Si nu spun asta ca sa ma laud, ci doar parerea mea. Din pacate insa Custura Carjei mi s-a parut scurta. Am ajuns repede pe Vf. Carja si ne-am coborat rapid spre Refugiul Carja si apoi spre lac printr-un valcel tot nemarcat.

Ca o concluzie a mea, proprie si personala, pe care am constatat-o de ceva timp si pe care o sustin in continuare. Un traseu poate fi mai usor sau mai dificil si in functie de persoanele pe care le ai alaturi. Un traseu poate fi "de speriat" daca esti singur sau alaturi de persoane care tu consideri ca le poate fi mai teama decat tie, si poate fi "mult mai usor" alaturi de un grup compact avand oameni de incredere care doar simpla lor prezenta iti da mai multa incredere in tine.

Seara s-a lasat cu preparate culinare la primus si discutii in jurul focului.

A 2a zi am pornit spre Parangul Mare.  Dupa pauza de masa pe varf am coborat in saua Gruiul urmati indeaproape de nori negri ce prevesteau ploaie. La scurt timp a inceput sa ploua cu grindina si Claudiu a hotarat ca nu are sens sa ne expunem la traznete pe creasta si am coborat in caldarea Rosiile. Cu toate ca n-am ajuns la Calcescu asa cum era planul initial, mie mi-a placut enorm de mult coborarea spre lacuri. Am admirat indeaproape lacul Mandra, lacul Lung, lacul Rosiile si intr-un final am ajuns la lacul Zanoaga Stanii unde am campat. Din aceasta coborare am realizat ca imi plac mult mai mult traseele pe vai, traseele pe langa lacuri, traseele ce duc in caldari inconjurate de jur imprejur de ziduri inalte de stanca.

Seara s-a lasat din nou cu prepararea cinei ca apoi fiecare sa se retraga la cort. O alta mare bucurie pentru mine a fost spectacolul de lumini in compania unei luni perfect rotunde. Pe la ora 2 noaptea am iesit din cort si m-am asezat pe o stanca din imprejurimi privind in departare cum stapana alba a noptii isi etaleaza stralucirea pe crestele inalte ce imbratisau lacul Zanoaga. A fost o senzatie de vis, pe care mi-o doream de mult. Si poate ca dorinta mea a fost ascultata, caci cu o noapte inainte nu apucasem sa admir luna de la Lacul Mija, insa acum aveam un spectacol de colectie.

Dimineata de luni, atunci cand nici iarba nu creste caci e luni, ne-am trezit si am pornit la vale catre Refugiul Agatat spre Groapa Seaca. Am coborat paralel cu Jietul admirandu-i voalurile revarsate in cascade. O adevarata senzatie de prospetime in caldura diminetii. La Groapa Seaca ne-a asteptat microbuzul chemat de Mariusica ce si-a facut antrenamentul de dimineata coborand mai repede pana la cabana.

Ajunsi la statia telescaunului la Rusu constatam cu uimire ca multa lume a preferat Parangul pentru aceasta zi de sarbatoare, asa ca Mugurel si Razvan o iau pe jos pana la Vila Parang sa recupereze masinile.

Tura s-a incheiat cu o masa copioasa la Terasa Medievala din Petrosani dupa care am plecat fiecare la casele noastre.

Pentru mine aceasta tura a fost a 2a in Parang si de aceasta data m-am bucurat sa ii vad si fata calduroasa a acestui munte. Prima mea experienta in Parang a fost pe o vreme nu tocmai blanda fiind frig, vant si ceata si tot ceea ce imi aduc aminte din acea tura este ca am mers toata creasta alaturi de 40 si ceva de oameni cu care nu am apucat sa schimb prea multe cuvinte, poate ca pe unii nici nu am apucat sa ii salut, si ca cel mai mare frig m-a incercat acolo, plus ca mare lucru din peisaj nu am vazut. Acum dupa 2 ani de atunci realizez ca totusi eu nu am fost pregatita suficient pentru acea tura si ca totusi vremea n-a fost atat de rea pe cat consideram eu. Cu toate acestea voi prefera intotdeauna vara cu soare, cald si cer senin sa pot admira in voie crestele si muntii ce sa vad in departari, si bineintele, lacurile ce dau viata oricarei stanci fara suflare.

Mi-a facut placere sa fiu din nou in compania celor mai dragi persoane pe care le cunosc de pe munte si alaturi de care sper sa merg in continuare mult mult timp de acum in colo. Despre Parang....pot spune ca este o varianta ceva mai mica a Retezatului si ca ma voi intoarce cu siguranta sa ajung si la Calcescu si nu numai.


Sa ne revedem cu bine.
Cu drag,
Criss

Mai multe poze din aceasta tura se gasesc pe galeria lui Mircea de picasa  Custura Carjei si Rosiile.

............................

Tura nr.19. Era timpul sa revin "acasa". Pentru a 3a oara in aceasta vara. Imi doream enooorm de mult sa revin in Retezat, de aceasta data insa vroiam sa explorez cateva trasee nemarcate descrise de Nae Popescu in monografia muntilor Retezat pornind dinspre Stana din Rau. Marile obiective erau Taul Tapului, mai precis...sa ajung pe malul acestui laculet si sa admir Portile Inchise de la baza lor, Custura Papusii, sau creasta ce uneste 3 mandre frumoase si-anume doua Papusi si o Custura, si nu in ultimul rand salba de lacuri-oglinzi ale frumoase Custuri. A fost o tura de suflet..."acasa"...o alta fata a Retezatului, mai ascunsa, mai pasionala, mai plina de viata. Si sper ca intr-o zi sa va pot spune intreaga poveste. Pana atunci...doar un rezumat.Pe taramul zanelor 3: Custura Papusii si Taul Tapului.

Perioada: 27 - 29.august.2011

Muntii: Muntii Retezat din Grupa Muntilor Retezat – Godeanu (Carpatii Meridionali)
TRASEU:

Sambata:
Subcetate - Ohaba de Sub Piatra - Pui - Hobita - Stana din Rau (cu microbuzul)
Poiana Stana din Rau  - Cascada Ciumfu – lacul Ciumfu Mare – lacul Custura Mica –  lacul Custura Mare – Saua Marii –  vf. Custura – saua Ciumfu – lacul Custura Mare –  Cascada Ciumfu – Poiana Stana din Rau. – poteca nemarcata.

Schita traseului din Monografia Muntilor Retezat de Nae Popescu.

Taurile Custurii, Vf. Mare, Portile Inchise, Vf. Tapului, Vf. Papusa
Duminica:
Poiana Stana din Rau – Caldarea “Fundul Raului Barbat” (TA) – Taul Adanc – Taul Tapului – Saua Lacului ( traseu nemarcat/ PR) – Vf. Mare – Saua Vf. Mare (TR/BR) – Portile Inchise – Saua Tapului – muntele Capul Vaii Rele – Vf. Papusa Mare (BR) – Saua Custura (CG)– Caldarea “Fundul Raului Barbat” – Poiana Stana din Rau (TA)

Schita traseului din Monografia Muntilor Retezat de Nae Popescu.

Taul Tapului...sau lacul cu suflet de copil.
Luni:
Poiana Stana din Rau – Caldarea “Fundul Raului Barbat”- Saua Custura (TA) – Vf. Custura – Saua Plaiul Mic (CG) – Cabana Buta (1580m) - Cabana Cheile Butii (CR) 

Extras din Harta Muntilor Retezat - Dimap

Custura Papusii, Varful si Coltii Pelegii. Foto made by Mircea.

Campare: Poiana de langa Refugiul Stana din Rau.

Din pacate inca nu am apucat sa definitivez nici unul din jurnalele cu Retezatul, insa sper ca intr-o zi sa reusesc. 

Un album foarte reusit de fotografii din aceasta tura puteti vedea in galeria lui Mircea de picasa: Retezat - partea a III-a Stana de Rau - Custura - Buta

5 comentarii:

Rosemarie spunea...

frumos jurnal! am ajuns de prea putine ori in Fagaras, asa ca orice jurnal despre ma bucura peste masura. Foarte bine documentat jurnal si informativ: multumim! BRAVO Cat despre denumir: de Gustar stiam dar de Secelar nu :)

romeo spunea...

foarte fain cadrul cu Taul Tapului.Felicitarile mele fotografului si calatorilor.

Nefertari Claire spunea...

@Rosemarie - Multumesc pentru vizita si aprecieri.

@Romeo - in mare parte blogul tau a fost si este o sursa mare de inspiratie pentru Retezat. Cat despre Taul Tapului, pentru mine ramene intruchiparea tineretii. Multumesc pentru aprecieri.

Silviu-Florin spunea...

Salut,
Numele meu este Silviu-Florin S. si vreau sa te felicit pentru blog si pentru fotografiile extraordinare. As dori sa iti cer acordul pentru a folosi doua fotografii cu lacurile glaciare din Parang pentru o lucrare de doctorat in turism. O sa specific cui apartine fotografia si de pe ce site provine (in cazul ca esti de acord, te rog un e-mail scurt la silviuflorin@gmail.com sau comentariu aici).
Multumesc anticipat!

icaruszaccagnini spunea...

Pkv Slots & Casinos - Mapyro
Find and 제주 출장안마 compare the best 공주 출장안마 slot machine sites like 광양 출장마사지 Pkv 평택 출장안마 Slots & Casinos in 2021. There are plenty 상주 출장마사지 of games on the market, including Blackjack, Roulette and

Agonie si extaz

Agonie si extaz